Normalde fare veya dokunmatik yüzey (touchpad) ile ilgili bir problemle karşılaştığınızda muhtemelen bunun sürücü kaynaklı bir yazılım problemi olduğunu düşünürsünüz. En güncel sürücüleri indirmek için üreticinin sitesini ziyaret eder, farenizin veya dokunmatik yüzeyinizin sürücülerini güncellersiniz. Ancak eğer Toshiba'nın Radius modelini kullanıyorsanız ve fare veya dokunmatik yüzey durup dururken çalışmamaya veya problemli çalışmaya başlarsa, bu problem yüksek ihtimalle yazılımla alakası olmayan donanımsal bir problem. İnternette aynı seride rastlanmış bu kronik sorun konusunda pek çok şikayete rastlayabilirsiniz.
Ben de yakın bir zamanda, bilgisayarın düzgün çalışmasına en çok ihtiyaç duyduğum bir anda farenin imlecinin kendi kendine haraket etmeye başladığını farkettim. Sorun dokunmatik yüzeyden kaynaklandığı için fare takılı değilken de aynı sorun devam ediyor. Toshibanın bu serilerinde, dokunmatik panel topraklanırken (yani aslında ortak negatife bağlanırken) esnek metal bir şerit, topraklanmış bir metal ile dokunmatik yüzeyin metaline bir çeşit yapıştırıcı ile yapıştırılmış. Cihazı söküp baktığınızda, yapışkanın tam katı olmadığını görebiliyorsunuz. Büyük bir ihtimalle bu yapışkan ya aslında iletken ve zamanla iletkenliğini yitiriyor ya da yalıtkan ve zamanla şeritle metallerin arasını tamamen ayırıp arada kalarak iletimi engelliyor.
Dokunmatik yüzeyler, üzerinde elektrik tutabilen herhangi bir cisimle uyarılabildiği için, yüzeylerin sürekli olarak yüksüz tutulmaları şart. Topraklanmazlarsa, üzerlerindeki elektrikteki ufak değişimlerle bile fare imlecinin kendi kendine hareket etmesine sebep olabilirler. İşte bizim de problemimiz tam olarak bu. Toshiba'nın iletken şeritleri oraya yapıştırarak yerleştirmesi kesinlikle iyi bir fikir değil.
Çözümün ifadesi de yapacağımız işlemler kadar basit; dokunmatik yüzeyi topraklamak. Görevini görmeyen o şeridin yanına aynı görevi görmesi için iletken başka bir şerit yerleştireceğiz.
Bilgisayarın orijinalliğinin bozulmaması için şahsen lehim kullanmamayı tercih ederim. İstediğimiz zaman geri çekebileceğimiz ufak bir iletken şerit hazırlayıp eklemek, lehimi tutsun diye metalleri kazıyıp üzerlerine lehim yapmaktan daha kolay zaten. Bunun için alüminyum folyo ve bir maskeleme bandı işimizi görmeye yetecek.
Öncelikle cihazın arkasındaki vidaları söküyoruz. Metal arka kapak ile cihazın geri kalan kısmı plastik tırnaklarla sıkıca tutturulmuş olduğu için, metal kabı ayırırken tırnaklardan bir-iki tanesini kırma ihtimalimiz yüksek. O yüzden menteşelerin olduğu kenardan tırnakları ayırarak başlamak ve aşağıya inerek nihayetinde, kırıldığında çok problem yaratmayacak olan en alttaki tırnakları ayırana kadar devam etmek daha mantıklı.
Arka kapağı ayırdıktan sonra, aşağıdaki resimde görülen şeridi işaretli kısımdan dikkatlice ayırıp bataryayı sabitleyen ilk vidayı erişilebilir hale getiriyoruz.
Bataryanın bağlantısını küçük bir tornavida yardımıyla bataryaya doğru yavaşça ittirerek ayırdıktan sonra, bataryayı bağlayan 5 vidayı söküp, onu da yerinden çıkarıyoruz. Şimdi bizi aşağıdaki gibi bir görüntü karşılayacak. Aşağıda işaretli olan kısımda alttaki metal, dokunmatik yüzeye ait. Üsttekiyse cihazdaki tüm parçaların ortak toprağına bağlı.
Normalde ikisini birleştirmekle görevli o iki şeridi fotoğrafta da görebilirsiniz. Sağdaki şerit vidalı olmasına rağmen, diğer ucu yine yapıştırılmış vaziyette olduğu için zamanla görevini yerine getirmemeye başlıyor.
Bu iki yüzey arasında iletim sağlamak için bir parça alüminyum folyoyu kalın bir şerit meydana getirecek şekilde, uygun uzunlukta sarıyoruz ve şeridin iki ucundan birkaç kat katlayarak uç kısımların biraz daha kalın olmasını sağlıyoruz. Sonrasında şeridi, iki metali birleştirecek şekilde oraya yerleştirip üzerini maskeleme bandıyla örtüyor ve oraya sabitliyoruz. Batarya zaten şeridin üstüne yerleşeceği için şeridin düşmesi veya gevşeyip metallere temas etmemesi gibi bir sorunumuz olmayacak.
Şimdi işlemlerini tersini uygulayarak bataryayı ve sonra kapağı vidalıyoruz ve problemimizi böylece çözmüş oluyoruz.