AtasoyWeb - Hüseyin Atasoy
AtasoyWeb
Hüseyin Atasoy'un Programlama Günlüğü

Atasoy OTFE

Kullanıcı ile disk arasına yerleştirdiği dosya sunucusu yardımıyla verileri diske yansımadan önce yakalayıp şifreleyen ve okuma esnasında, veriler kullanıcıya ulaşmadan önce şifrelemeyi çözen program.
Atasoy OTFE veri şifreleyici
Gereksinimler: Microsoft .Net Framework 3.5
Son sürüm: 1.0.0.29
Dosya: tıklayınız

Program bir dosya sunucusu oluşturup bu sunucuyu disk ile aranıza yerleştirerek, verilerinizin diske yazılırken şifrelenmesini ve diskten okunurken şifrelerinin çözülmesini sağlar. Şifreleme AES (Advanced Encryption Standard) kullanılarak, şifreniz ile oluşturulan 256 bitlik anahtarlarla yapıldığı için oldukça güvenlidir.

Atasoy OTFE ile şifrelenen veri

Resim: Şifre doğru girildiğinde kullanıcının gördüğü veriler ve gerçekte diske yazılan veriler

Programı yerleştirdiğiniz her konumda dosya sisteminizde hiçbir değişiklik yapmadan şifreli içerik kaydedebilirsiniz. Program başladığında yanına E isminde bir klasör oluşturur ve içeriği bu klasöre kaydeder. Klasörün yer aldığı konuma şifreli olmayan öğeler eklemeye devam edebilirsiniz.

Programı yazmaya karar verirken aslında kafamda biraz daha değişik bir senaryo vardı. Disk ile işletim sisteminin okuma/yazma işlevleri arasına yerleşecek bir ara katman yazmayı planlıyordum. Bunun için fazlaca derine inilmesi gerektiğini anlayınca, temel komutlara yanıt verebilen bir FTP sunucusu yazdım ve kullanıcı ile dosya sistemi arasına bu FTP sunucusunu yerleştirdim. Başta hedeflediğim bu değildi ama program bu haliyle de işimi görüyor...

Nasıl Kullanılır?

Program tek parçadır ve kurulum gerektirmeden çalışır, herhangi bir konuma kopyalayıp direkt olarak çalıştırabilirsiniz. Programı çalıştırdığınızda karşınıza bir şifre giriş penceresi çıkar. Bu penceredeki şifre kutusuna maximum 32 karakterlik bir kelime, cümle veya herhangi bir ifade yazabilirsiniz. (Şifrenizde rakam ve noktalama işaretleri kullanmanız şifrenizin güvenliğini arttırır.) Şifrenizi girip enter tuşuna bastığınızda dosya ve klasör yerleştirebileceğiniz pencere açılır. Bu pencereye kopyaladığınız her türlü içerik, siz giriş yaptıktan sonra programın bulunduğu konumda oluşturulan E klasörüne şifreli halde yazılır. E klasörünü program ve şifreniz olmadan görüntülemeyi denerseniz, şifreli olduğu için anlam ifade etmeyen isimlerle ve içeriklerle karşılaşırsınız. İsim ve içerikler sadece programın açtığı pencereye klasörleri ve dosyaları yerleştirirken kullandığınız şifreyi girdiğinizde görüntülenebilir.

Şifreli öğeleri içeren E klasörünü programdan bağımsız olarak kopyalayıp başka yerlere taşıyabilirsiniz. Bu durumda şifreli öğeleri tekrar görüntülemek için programı E klasörünün bulunduğu konuma (içine değil, yanına) kopyalayıp çalıştırmanız ve bu klasörde yer alan içeriği oluştururken kullandığınız şifreyi girmeniz yeterli.

Birkaç Ayrıntı

  • Şifreli dosyaların boyutlarında algoritma gereği, şirelenen son bloğa yerleştirilen genişletme karakterlerinin sayısı ile programın şifrelenen blokların tespit edilebilmesi için yerleştirdiği verilerin boyutunun toplamı kadar artış olur. (Artış önemsenmeyecak kadar azdır.) Ayrıca aynı dosyanın farklı zamanlarda şifrelenmesi ile oluşturulacak dosyaların boyutları da program, blokları rastgele boyutlarda oluşturduğu için farklı olur. Birkaç örnek:
    Şifrelenmeden önce           Şifrelendikten sonra
    581 bayt                     600 bayt
    226725 bayt   (0.221 kb)     227084 bayt   (0.221 kb)
    19317005 bayt (18.4 mb)      19339440 bayt (18.4 mb)
    19317005 bayt (18.4 mb)      19339224 bayt (18.4 mb)
  • Dosya ve klasörlerin isimleri şifrelendikten sonra, Windows'un öğe isimlerindeki karakter kısıtlamasının sıkıntı yaratmaması için, base64 ile kodlanır. Ayrıca base64'ün alfabesindeki "/" karakteri, kullanılamayacak karakterler arasında yer aldığından "-" ile değiştirilir.
Yazar: Hüseyin Atasoy
Posted: 15/08/2013 22:29
Keywords: verileri şifreleme, dosya şifreleme, disk şifreleme, otfe, on the fly encrption

Leave Comment

 
You are replying to comment #-1. Click here if you want to cancel replying.

 

Comments

No approved comment.
 
Şu an bu sayfada 1, blog genelinde 18 çevrimiçi ziyaretçi bulunuyor. Ziyaretçiler bugün toplam 2466 sayfa görüntüledi.
 
Sayfa 44 sorgu ile 0.012 saniyede oluşturuldu.
Atasoy Blog v4 © 2008-2024 Hüseyin Atasoy