AtasoyWeb - Hüseyin Atasoy
AtasoyWeb
Hüseyin Atasoy'un Programlama Günlüğü

Dizin Eşleyici

Dosya ve klasörlerin birebir kopyalarının elde edilmesini ve istendiğinde orjinaller ile kopyalar arasındaki değişikliklerin belirlenip kopyaların orjinallerle eş hale getirilmesini sağlar.
Dizin Eşleyici
Gereksinimler: Microsoft .Net Framework 3.5
Son sürüm: 1.0.0
Dosya: tıklayınız

Dizin Eşleyici - Değişiklik Tarama SeçenekleriDiyelim ki bilgisayarınızda önemli olduğunu düşündüğünüz klasörleri harici bir depolama birimine kopyalayıp orada da saklıyorsunuz. Aradan zaman geçiyor ve geçen zaman içerisinde, harici birime kopyalamış olduğunuz öğelerin orjinallerinin bir kısmı üzerinde değişiklikler yapmış, kimisine yeni öğeler eklemiş, kimisinden bazı öğerleri silmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla ara sıra önemli dosya ve klasörlerinizi tekrar harici depolama biriminize kopyalamanız gerekiyor ve hangi klasörlerde, hangi dosyalarda değişiklik yapmış olduğunuzun aklınızda kalması mümkün değil. Bu durumda, her seferinde harici birimdeki kopyaların tümünü silip kopyalama işlemini yeniden mi yapacaksınız?...

Bu program ile, bir konumdan bir başka konuma kopyalamış olduğunuz dizinlerin orjinalleri ile aralarındaki farklılıkları tarayabilir, giderebilir ve dizinleri birbirlerine eş hale getirebilirsiniz. Ayrıca eşlediğiniz dizinlerin listesini adl (atasoy dizin listesi) uzantısı ile kaydedip daha sonra geri yükleyerek eşleme işlemini istediğiniz her an birkaç tıklama ile tekrarlatabilirsiniz.

Dizin Eşleyici ekran görüntüsüDizinlerin Eklenmesi

Orjinal öğeleri içeren dizinler (her bir ana dizin diğerlerinden farklı bir konumda yer alabilir) Kök 1 öğesine, Kök 1deki dizinlere eş hale getirilmesi istenen dizinler de "Kök 2" öğesine yerleştirilmelidir. Kök 1'deki her bir ana dizinin, Kök 2'de bir karşılığı olmalıdır. Diğer kökte karşılığı olmayan ana dizinler kahverengi ile işaretlenir ve yoksayılır.

Değişikliklerin Taranması

Öğeler eklendikte sonra "Değişiklikleri Tara" butonuna tıklanarak tarama tercihleri görüntülenir. Tercihler belirlenir ve değişiklik tarama işlemi başlatılır. Bu işlemin süresi, dosya ve klasör sayısı ile doğru orantılıdır. İşlemin arkaplanda sürmesi için sağ üst köşedeki göz simgesine tıklanabilir. Tarama tamamlandıktan sonra kullanıcı bir bilgi baloncuğu ile bilgilendirilir. Eksik ve fazla öğeler listelenir, eksik öğelerin toplam boyutu, fazla olduğu için silinmesi gereken öğelerin toplam boyutu ve net boyut görüntülenir. Eksik ve fazla öğelerin yer aldığı listelerdeki elemanlara çift tıklanarak, her bir elemanın ağaç yapısı üzerindeki konumu görüntülenebilir.

Listedeki Renkler Ve Anlamları

Değişiklikler tarandıktan sonra, ağaç yapısı renklendirilir. Gizli öğeler gri, değişikliğe uğramadığı için işlem gerektirmeyen öğeler yeşil, eşlerinden daha yeni öğeler mavi, eşlerinden daha eski öğeler açık mavi, karşılığı bulunmadığı için yok sayılan ana dizinler kahverengi görünür.

Eşleme İşleminin Başlatılması

Değişiklikler tarandıktan sonra, değişiklik tespit edilirse "Eşlemeye Başla" butonu aktifleşir. Bu butona tıklanarak eşleme işlemi başlatılır. Kök 2'ye eklenen dizinlerdeki eksiklikler veya yenilenmesi gereken öğeler, ilgili yerlere kopyalanır ve gerekiyorsa fazlalıklar temizlenir. İşlemin arkaplanda sürmesi istenirse göz simgesine tıklanabilir. İşlem tamamlandığında, kullanıcı yine bir bilgi baloncuğu ile bilgilendirilir...

Not: Geliştirici, programın yanlış kullanımından kaynaklanabilecek veri kaybından sorumlu değildir...

Yazar: Hüseyin Atasoy
Posted: 27/04/2012 23:06
Keywords: dizin eşleme, dosya yedekleme, dizin senkronizasyonu

Leave Comment

 
You are replying to comment #-1. Click here if you want to cancel replying.

 

Comments (2)

Umit
Reply
10/12/2014 10:11
#1

Özellikle sanal bulut alanlarının senkronizasyonunda aynı dosyaların gereksiz tekrarlamalarını ayıklamada yararlı olacak. kullanıma açık mıdır bu programınız ?

Hüseyin
Reply
18/12/2014 10:00
#2

Evet, indirip kullanabilirsiniz.

 
Şu an bu sayfada 1, blog genelinde 15 çevrimiçi ziyaretçi bulunuyor. Ziyaretçiler bugün toplam 1910 sayfa görüntüledi.
 
Sayfa 45 sorgu ile 0.018 saniyede oluşturuldu.
Atasoy Blog v4 © 2008-2024 Hüseyin Atasoy