Nasıl olduğunu anlayamadım ama bir gün telefonun ses azaltma tuşunun felç olduğunu farkettim. Genelde yanımda telefon taşımam, telefon benim gözümde bir müzik çalardan öte değil. Yani telefonun daha da bozulma riskini göze alabilirm.
Uzun zamandır bozuk olan tuş için bugün telefonu sökmeye karar verdim...
Cihazın vidalarını söküp kapakları ayırıyoruz. Ancak bunu nazikçe, kapaklar üzerine hiç iz bırakmadan yapmaya dikkat ediyoruz. Problemli olan ses azaltma tuşu, ayrık iki iletken bulunan bir zemin ve bu zemin üstüne yerleştirilmiş metal bir plakadan meydana geliyor. Tuş ile ana devre arasındaki bağlantı, içinde iletken hatlar olan plastik bir şerit ile sağlanıyor. İlk bakışta akla, probleme sebep olabilecek iki ihtimal geliyor. İlki; tuşu meydana getiren plaka ile zemin arasına, teması engelleyen bir şeyler kaçmış olabilir. İkinci ihtimalse tuşu devreye bağlayan şeritteki iletkenlerde kopukluk olma ihtimali...
Yan tuşları, üzerilerinde daha rahat çalışabilmek için yapıştırılmış oldukları yerden yavaşça koparıyoruz.
Tuşun üzerindeki metal plakayı, tekrar yerleştireceğimizi göz önünde bulundurarak yapışkan kağıt ile birlikte zeminden ayırıyoruz. Tuşları devreye bağlayan ve pek sağlam görünmeyen plastik şeridi incitmemeye dikkat ediyoruz...
Zeminde veya metal plakada bir problem görünmüyor. İlk ihtimal elendi.
Plastik şeridi takip ederek tuşların ana devreye bağlandığı konumu tespit ediyoruz. Bu kısım ekranın arkasında olduğu için ekranı dikkatli bir biçimde yuvasından ayırıyoruz. Bağlantı noktaları ile tuşun zemini arasında iletim olup olmadığını kontrol ediyoruz ve 2. bağlantının sakat olduğunu farkediyoruz. Şerit, ikinci bağlantıyı sağlayamıyor.
Şerit içerisinde bulunan ve görevini yapamayan iletkeni 'bypass' edip aradaki bağlantıyı ince bir tel yardımıyla sağlamaya karar veriyoruz. Tel hem ince olmalı, hem de geçtiği kısımlarda kısa devreye sebep olmamak için dışı bir yalıtkanla kaplı olmalı.
Elektronik ile ilgilenen hemen herkesin, şu aşağıdakine benzer bir 'hurdalık'ı vardır sanırım. Hurdalığımızdan dışı yalıtkan, ince bir bobin teli temin ediyoruz.
Saç teli kalınlığında bir bobin teli (direnci yüksek olsa da farketmez, yeter ki iletsin.)
Lehimi oldukça dar ve küçük bir bölgede yapacağız. Lehim yanlışlıkla diğer bağlantılara taşarsa, yanyana bulunan iki bağlantıyı tekrardan ayırmak çok güç olur. Lehimleyeceğimiz telin ucuna önceden çok küçük bir damla lehim damlatırsak işimiz kolaylaşacak.
Telimizi o minik kısma, taşırmadan lehimliyoruz.
Şimdi pili telefona takıp telefonu çalıştırıyoruz. Teli doğru lehimlediğimizden emin olmak için, bozuk tuşun zemini üzerindeki diğer iletkene dokundurarak bir 'tuş basıldı' sinyali üretiyoruz. Ve telefon tepki veriyor, herşey yolunda...
Telin öteki ucunu, bağlantının sağlanamadığı zemine lehimliyoruz. Lehimin çıkıntı yaratmamasına ve çok ince olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Çünkü bu kısmın üzerine, tuşun üst plakasını yerleştireceğiz.
Plakayı zeminin üzerine yerleştiriyoruz ve telefonu açıp herşeyin yolunda olup olmadığını tekrar kontrol ediyoruz.
Parçaları birleştirip vidaları sıkıyoruz ve hastamızı taburcu ediyoruz. Geçmiş olsun...