AtasoyWeb - Hüseyin Atasoy
AtasoyWeb
Hüseyin Atasoy'un Programlama Günlüğü

Ters Fourier Dönüşümü

Frekans domenindeki bir sinyal ters fourier dönüşümü (inverse fourier transform) ile tekrar zaman domenine aktarılabilir.

Hızlı Fourier Dönüşümü ve Ters Fourier DönüşümüDaha önce hızlı fourier dönüşümü ile ilgili bir yazı yayınlamıştım. Bu yazı da, fourier dönüşümü ile elde edilen frekans verilerini kullanarak genlik-zaman verilerini elde etme yöntemi olan ters fourier dönüşümü ile ilgili.

Türkçe kaynaklarda domain kelimesini karşılamak için çok daha uygun olduğunu düşündüğüm uzay kelimesi yerine domen kelimesi kullanılıyor. Bu kelimenin anlamını bir örnek ile aktarmaya çalışayım. Bir sinyal örneklendiğinde o sinyal ile ilgili zamana bağlı genlik bilgileri elde edilir. Zaman belli aralıklarda ilerlerken, genlik de değişik değerlere sahip olur. Bu durumda "veriler zaman domenindedir" denir. Ya da örneğin frekans değerleri ilerledikçe her bir değere karşılık gelen genliklerin tutulduğu veriler için "frekans domenindedir" denir. Yani bir fonksiyonun sahip olduğu değişkenin cinsi o fonksiyonun domenini belirler dersek sanırım yanlış olmaz.

Hızlı fourier dönüşümü, zaman domeninde bulunan bir sinyali frekans domeninde elde eder. Ters fourier da adından anlaşılabileceği gibi bunun tersini yapar.

Ters fourier dönüşüm formülü:

 1   N-1       j(2*π/N)*k*n
---   ∑  x[n] e
 N   n=0

Formül, hızlı fourier dönüşüm formülünün neredeyse aynısı. Detayları, hangi harfin neyi simgelediğini, hızlı fourier dönüşümü ile ilgili yazıda yazdığım için tekrar yazmayacağım...

Yazar: Hüseyin Atasoy
Posted: 05/12/2009 17:27
Keywords: ters fourier dönüşümü, inverse fourier transform, ifft

Leave Comment

 
You are replying to comment #-1. Click here if you want to cancel replying.

 

Comments (2)

Mehmet T.
Reply
28/06/2011 13:46
#1

Frekans domeninde elde ettiğimiz bilgilerden yaralanarak seçtiğimiz bir frekanstaki sesleri nasıl silebiliriz yada ayırabiliriz. Ters F. dönüşüm yapmadan önce frekans domeninde yapılacak değişiklikler bunu sağlar mı? Nasıl bir değişiklik yapmalıyım? Teşekkürler.

Hüseyin Atasoy
Reply
28/06/2011 18:20
#2

Evet, bu mümkün. Ama FFT ile tüm frekans değerlerinin hesaplanması yerine sadece belli frekansları eleyen veya geçiren frekans filtreleri tasarlanabilir...

 
Şu an bu sayfada 1, blog genelinde 23 çevrimiçi ziyaretçi bulunuyor. Ziyaretçiler bugün toplam 2272 sayfa görüntüledi.
 
Sayfa 45 sorgu ile 0.024 saniyede oluşturuldu.
Atasoy Blog v4 © 2008-2024 Hüseyin Atasoy