Son sürüm: | 1.2.0 |
Dosya: | tıklayınız |
Sensör devresi ve bağlantılar: Bilgisayar Destekli Kızılötesi Kumanda Alıcısı
Daha önce seri port girişinden veya PICler yardımıyla usb girişinden veri ileten kumanda sensör devrelerine rastlamış olabilirsiniz. Bu sefer yeni bir yöntem ile kurulmuş oldukça basit ve ucuz maliyetli bir devre yardımıyla bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz. Üstelik programlama bilmenize(PIC için) gerek yok. Sadece biraz lehim kokusu :) ...
Aslında paketlediğim programların çalışma prensipleri ile ilgili bilgi vermiyordum ama programı süsleyip paketlemeyi de düşünmemiştim. Programın çalışma prensibi ile ilgili teknik bilgilere, sinyallerin örneklenebilmesi için gerekli devre ve bağlantılara şu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Program ses kartı aracılığıyla örneklediği kızılötesi sinyalleri yorumlayarak bilgisayarın herhangi bir uzaktan kumanda ile yönetilebilmesini sağlar. Tüm protokoller ile uyumludur ve gerekli ayarların doğru yapılması halinde tüm kumandalar ile çalıştırılabilir.
Program kurulduktan sonra "Yeni" menüsüne yanda görüldüğü gibi kumanda dosyası seçeneği yerleştirilir. Bu seçenek bilgisayarınızı yeniden başlatana kadar görünmeyebilir...
Farklı programlar farklı tuş kombinasyonları kullandıkları için aynı tuşların farklı işlevlerde olmasını isteyebilirsiniz. Örneğin Windows Media Player'da Çal/Duraklat işlevi ctrl+p ile yerine getirilirken Winamp'ta c ile yerine getirilir. Farklı programları yönetmek amacıyla istediğiniz kadar kumanda dosyası oluşturabilir ve içlerine istediğiniz kadar tuş kaydedebilirsiniz. Program kaldırıldığında bu seçenek de kaldırılır.
Program başlarken bilgisayarda bulunan ses aygıtlarını listeler. Ses aygıtı seçildikten sonra devrenin bağlandığını mikrofon kanalı seçilmelidir. Seviye, örneklenen sinyalin genlik yüzdesini ayarlar. Varsayılan olarak değer %50'dir. Program çok düşük olmadıkları sürece farklı genlik değerlerine adapte olabilen bir yöntem kullandığı için bu ayarın genelde fazla bir önemi yoktur. Kullanılmasının gerekli olabileceği durumlar için konmuştur (örneğin çok düşük genliklerde örneklenen sinyalin genliği arttırmak için).
Program tanımadığı bir tuş ile karşılaştığında, "Son Algı" kısmına "Tuş kayıtlı değil" bilgisini yazarak durumu kullanıcıya bildirir. Bu bilgi göründükten sonra "Tuşu Kaydet" butonuna basılarak "Tanıtılmış Tuşlar" formu açılır. Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra "Kaydet" butonuna basılır. Böylece tuş programa tanıtılmış olur ve bu tuşa her basıldığında belirtilen komut çalıştırılır.
Komut programa iki farklı şekilde girilebilir:
Kısayol tuşları aşağıda yazıldıkları gibi girilmelidir.
0-9, a-z (Türkçe karakterler hariç)
f1 -f12
numlock , capslock
sol, sağ, yukarı, aşağı (yön tuşları)
shift , ctrl, alt, delete, home, esc, boşluk(space tuşu), enter
Program basılan tuşu tanıdığında 1 saniye boyunca ekran görüntüsünde görüldüğü gibi ekranın sol üst köşesinde tuşa verilen adı görüntüler. Bu seçeneği seçmeyerek atanmış komutların sessizce çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Sinyalin tekrar eden kısımlarının atılması için kullanılan bir değerdir. Bu ayar varsayılan olarak tüm yeni kumanda dosyalarında 150'dir. Özel durumlar dışında değiştirilmesi önerilmez.
Sinyalin algılanması için gereken minimum genlik değeridir. Varsayılan olarak yeni kumanda dosyalarının tümünde bu değer 40'tır. Yine özel durumlar dışında değiştirilmesi önerilmez.
Sadece bilgi amaçlı olarak yerleştirilmiştir. Sinyalin kaç bitten oluştuğunu gösterir(başlama ve sonlanma işaretleri dahil). Bu bilgi program tarafından hesaplanır ve kullanıcı tarafından değiştirilemez.
"Kumanda Yükle" butonu bir kumanda dosyasının önbelleğe alınmasını sağlar. Herhangi bir kumanda dosyasına çift tıklanarak aynı işlev yerine getirilebilir. "Kaydet" butonu kumanda isminde, sinyal tekrar aralığı ile genlik eşiği değerlerinde yapılan değişikliklerin ve önbellekte tutulan tuş bilgilerinin yüklü olan kumanda dosyasına kaydedilmesini sağlar.
Program çalışıyorken sağ alt köşede simge durumunda beklemeye geçirilebilir. Simge üzerine sağ veya sol tıklanarak ana pencereye dönülür.
Not: Program kullanılırken veya devre kurulurken meydana gelebilecek bütün sorunlar kullanıcının sorumluluğundadır...
benim hazır usb kızıl ötem var bu programı usb kızıl ötesi ile kullanabilirmiyiz?
Üstadım bu program tam olarak ne işe yarıyor pc yi tv gibi uzaktan kumanda ile yönetebilmemize mi yarıyor anlamadım kusuruma bakma.Kısa ve öz biçimde anlatırsan sevinirim (:
Evet, aynen dediğiniz gibi. PCyi televizyon kumandası veya başka herhangi bir kumanda ile yönetebiliyorsunuz. Tuşların ne görev yapacağına da siz karar veriyorsunuz.
biraz el emeği olsun diye bunu yapmaya çalışacağım ihtiyacım var inşallah kusursuz yapar çalıştırırım gerçekten çok güzel bir çalışma teşekkür ederim hüseyin beye sonucu yazacağım en kıasa zamanda :)
Eline sağlık hüsyin usta resmi inceledim ama kablo bağlantılarını yapamadım usb kalo ve alıcı tamamda ses kartına takılan kablo ne şekilde bağlanacak 3 tane ucu var siz sade mikrofon demişiniz sadece tek kablo mu takılıyor ve en sol bacağamı lehimlicem resimde net göremedim. Eline emeğine sağlık
Evet, sadece tek kablo. Mikrofonun resimde gösterdiğim ucunu, alıcının sağ bacağına araya direnç ve diyot bağlayarak lehimlemeniz gerekiyor. Şu fotoğrafta bağlantıları net bir biçimde görebilirsiniz.
Hüseyin usta yaptım sonunda 10 tl ye mal oldu ama istediğim gibi proğramlayabiliyorum çok teşekkür ederim. Algı hatası vardı ayarlarda sesi kıstım 20 yaptım o da çözüldü. Yalnız proje resminde 1000kohm yazıyor orası 1kohm olacak galiba. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin
Teşekkür ederim. Hayırlı olsun.
O direncin 1000 ohm olması da çok problem değil, 1000 kohm olması da. Direnci düşük seçerseniz sinyal genliği daha büyük olacağından, ses seviyesini bayağı düşürmeniz gerekebilir, hepsi bu.
kumandayı yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve şöyle problemlerim oldu. Bunları söylersem sizin de proğram üzerinde geliştirme yapabileceğinizi ve konuya yararlı olabileceğini düşündüm.
1-müzik dinlerken çalan prğramın en üst pencerede olması gerekiyor alta geçerse kumanda etki etmiyor.
2-pencereler arasındaki geçişi sağlayacak alt tab kısayolu eklenmeli yok gördüğüm kadarıyla
teşekkür ederim emeğinize sağlık..
v.1.2 ayarlarını anlatırmısın sinyal tekrar aralığı demişsin öle bi ayar yok ayarları anlatsan?
Evet, güncellemeyi unutmuşum. Sinyal tekrar aralığı derken "Aralık Eşiği"ni kastediyorum. Yazıyı yeni versiyondaki kavramları kullanarak güncelleyeceğim. Teşekkür ederim...
Emeğinize sağlık, çok güzel de anlatmışsınız. Bende eem yim bir bilgisayarcıdan böyle bir çalışma çok başarılı bence, şu sıralar bende bir ir kumanda yapayım diye araştırma yaparken yazınıza rastladım verdiğiniz kaynaklarda güzel işime yarar, programınızı çok beğendim, teşekkür etmek istedim.
ses çıkışına ir led takıp pc ile cihaz yönetmek istiyorum.yani piyasada satılan üniversal kumandaların pc windows versiyonu varsa link verirmisiniz.
Teşekkür ederim RaMu, beğenmenize sevindim.
Gürsel bey, sanırım bunun tersini yapan bir program arıyorsunuz. Elimde öyle bir program yok ama bahsettiğiniz şey kesinlikle mümkün.
Ortağım. Bunu klima sinyalini kopyalayıp daha sonra klima açma ve kapama yapabilmek için kullansak ya. Buna bide zamanlayıcı ekle 30 dakikada bir çalışıp kapansın elektrik masrafını yarıya indirir.
Bide böyle düşün :)
Klimalarda tasarruf için adamlar yapılabilecek her şeyi yapıyor zaten :)
uydu da çalisiyor mu bu kumanda..??
"Uydu kumandası bunda çalışıyor mu?" demek istediyseniz, evet.
Hocam sayenizde cok ihtiyacim olan biseyi cozdum cok tesekkur ederim ama sormak istedigim bisey var bu programi pc acilinca otomatik aktif etmemizin bi yolu varmi? Yani pc acilinca direk kumandayla yonetebilmemizin bir yolu var mi?
Programın veya kumanda dosyasının kısayolunu "C:\ Users\ KullanıcıAdınız\ AppData\ Roaming\ Microsoft\ Windows\ Start Menu \Programs \Startup" konumuna atarsanız açılışta çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ama elle çalıştırılması daha iyi olur. Sonuçta çalıştığı sürece mikrofonu kullanıyor.
Hocam kumanda dosyası zaten startupta ama sorun su ki programın içinden yine başlata basmamız gerekiyor. Ben pc yi TV kartı ile tamamen TV ye çevirdim. O yüzden pc iyi açınca klavye ve maus bağlı olmadan kumandanın çalışmasını istiyorum. Yolu varsa tabi
Anladım. Malesef programın açılır açılmaz başlama özelliği yok.
Size bir sorum olacak. Benim elimde zaten eski tv kartları için kullanılmış olan bir kumada ve usb alıcısı bulunmakta. Hatta şu anda youtube üzerinde ses açma kısma gibi işlevleri de yapıyor. Ancak bu tuşların kombinasyonlarını istediğim gibi değiştiremiyorum.
Bunun için bir uygulama var mı ya da yapılması mümkün müdür? Artık herkes internetten air mouse şeklinde kumandalar alıyor ancak ben elimdeki kumandayı değerlendirmek istiyorum.
Zaten çalışan ve youtube açtıysam durdur devam et. ses aç ve kıs gibi işlemleri yapan bir kumanda bu. Ama örnek vermek gerekirse kumandanın kapat tuşuna basınca bilgisayara kapat komutunu göndermek istiyorum.
Klavyeler için powertoys gibi tuş kombinasyonlarını değiştiren uygulamalar var ve kumandada bu kombinasyonları değiştirebilirim ama bu uygulamalar cihaz ayrımı yapmıyor. Bir değişiklik yaptığımda hem kumandada yer alan tuş hem de klavyede yer alan tuş değişmiş oluyor.
Bu programın kumanda edecegi mesafe nedir. örnegin başka bir mekandayken kapalı durumda olan bir bilgisayarıda uzaktan açabilirmi?
Alıcı ile verici birbirlerini görüyor olmalı. Mesafe kumandadan kumandaya değişir.